Bruisend Hart: Hoe is het tot stand gekomen?

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de toekomstplannen voor Bruisend Hart. De afgelopen periode heeft u kunnen reageren op het concept beeldkwaliteitsplan en omgevingsplanwijziging. Deze reacties worden gelezen en waar nodig/kan verwerkt in een definitieve versie.

De definitieve versie wordt - zoals het er nu naar uitziet - in mei ter goedkeuring aangeboden aan de gemeenteraad. Vervolgens wordt er op basis van deze plannen verder gewerkt aan een inrichtingsplan openbare ruimte.

Een goed moment om eens terug te kijken naar hoe we zijn gekomen tot dit punt. En nog belangrijker; waar u als Hilversummer een waardevolle bijdrage heeft kunnen leveren.

Gebiedsagenda 1221

In overleg met de buurt is in de Gebiedsagenda 1221 vastgelegd dat het Oosterspoorplein en omgeving zich moeten ontwikkelen tot een levendig centrum van de buurt en een herkenbaar entreegebied van Hilversum-Oost: het ‘Bruisend Hart’.

Structuurvisie Bruisend Hart

Voordat de structuurvisie Bruisend Hart werd opgesteld, is uitgebreid met de buurt gesproken. Tijdens twee participatierondes in 2021 konden bewoners, ondernemers en andere betrokkenen hun wensen en ideeën delen over de toekomst van het gebied.

  • Eerste ronde (jan-mrt 2021): Hierin werd gekeken naar de ambities en uitdagingen voor het gebied. Dit resulteerde in drie mogelijke varianten voor de inrichting.
  • Tweede ronde (jun-jul 2021): De drie varianten en een extra variant, bedacht door bewoners, zijn voorgelegd aan de buurt.
  • Participatie bestond uit: gesprekken met betrokkenen, e-mails, een online forum en een enquête (572 respondenten).

Uit de enquête bleek dat de meeste mensen een groene inrichting, sociale veiligheid en ruimte voor ontmoeting belangrijk vinden. Op basis daarvan is de voorkeursvariant ‘Het Groene Plein’ ontwikkeld. Deze diende als basis voor de volgende fase: het stedenbouwkundig plan. Hierin is verder gewerkt aan de inrichting, functies en randvoorwaarden, steeds op basis van de inbreng van bewoners en ondernemers.

Stedenbouwkundig plan Bruisend Hart

Bij de uitwerking van het stedenbouwkundig plan is opnieuw naar de wensen en ideeën uit de buurt gekeken.

  • 19 oktober 2023: Bewonersbijeenkomst over verkeer en mobiliteit. De gemeente lichtte verkeersstromen en mogelijke aanpassingen toe.
  • 2 november 2023: Inloopbijeenkomst bij Vonk in de Wijk, waar inwoners konden meedenken over de inrichting en sfeer van het gebied.

Belangrijke aandachtspunten:

  • Een openbare ruimte die toegankelijk en veilig is voor iedereen
  • Veel groen en ruimte voor water
  • Flexibel gebruik van de plek, zodat verschillende doelgroepen er iets aan hebben
  • Duidelijke wandel- en fietspaden
  • Gebouwen die passen bij de buurt, zowel qua hoogte als uitstraling
  • Een herkenbaar station
  • De opgehaalde input is waar mogelijk verwerkt in het plan.

Mini-enquêtes:

  • Auto-te-gast verbinding: Hier waren verschillende meningen over. De gemeente weegt de uitkomsten mee in het bredere plan.
  • Maatschappelijke voorzieningen: De meeste stemmen gingen naar een vrijwilligerscentrale en huisartsenpraktijk. De gemeente onderzoekt of deze voorzieningen in het plan passen. Daarnaast bleek er een brede behoefte te zijn aan gezellige voorzieningen zoals cafés, koffiebars, terrasjes en buurtwinkels. Ook werd een plek voor een kinderdagverblijf en een bibliotheek vaak genoemd. Dit wordt verder onderzocht.

Ter inzage legging

Van 29 januari tot 4 februari 2024 kon iedereen het conceptplan online bekijken en erop reageren. Daarnaast waren er inloopmomenten en gesprekken met bewoners en ondernemers.

Belangrijkste bevindingen:

  • Fietsroute: Verzoek om hoogteverschillen beter in beeld te brengen.
  • Kiss-and-Ride: Bezorgdheid over veiligheid en suggesties voor extra maatregelen.
  • Bebouwing: Wensen voor een gevarieerde invulling en tijdelijke benutting van leegstaande panden.
  • Sociale veiligheid: Ideeën om het gebied prettiger en veiliger te maken.
  • Parkeren: Vragen over capaciteit en parkeermogelijkheden voor bewoners.


Ontwerp Beeldkwaliteitsplan en Ontwerp Omgevingsplanwijziging Bruisend Hart

Bewoners en ondernemers zijn geïnformeerd over het ontwerp beeldkwaliteitsplan en de ontwerp Omgevingsplanwijziging Bruisend Hart.

Informatiebijeenkomsten

14 november 2024
Een bijeenkomst bij informatiepunt 1221 voor direct omwonenden van het plangebied
waarin het ontwerp Beeldkwaliteitsplan en de ontwerp Omgevingsplanwijziging werden toegelicht. De nadruk lag hierbij op de wijziging van bouwblok B aan de Zuiderweg ten opzichte van het stedenbouwkundig plan. Bewoners waren niet blij met de aanpassing van bouwblok B. Ze zien liever behoud van de contouren van het gebouw uit het stedenbouwkundig plan.

3 december 2024
Deze brede bijeenkomst in wijkcentrum De Geus was openbaar toegankelijk voor alle geïnteresseerden in de plannen. Er is gestart met een presentatie door adviesbureau Antea over de opzet van een Omgevingsplan. Omdat Bruisend Hart het eerste plan is binnen de Omgevingswet is er extra aandacht besteed aan een goede uitleg. Het tweede deel van de avond konden bezoekers langs posters lopen waar voornamelijk het beeldkwaliteitsplan is gepresenteerd.

Reacties

De uitleg over de Omgevingsplanwijziging kwam niet goed over, bewoners waren meer geïnteresseerd in de concrete plannen dan in de “technische regelsystematiek” van een Omgevingsplan

  • Bewoners maken zich zorgen over de verkeersafwikkeling, parkeren en kiss & ride
  • Gebouwen moeten passen bij de stijl van de buurt, niet te modern
  • Gebruik van duurzame en natuurlijke materialen
  • Groene accenten in en rondom de bebouwing zijn gewenst
  • Afwisseling in bouwhoogtes voor een levendig straatbeeld spreken aan
  • Transparantie op de begane grond om het gebied uitnodigend en sociaal veilig te maken

Vervolg

De meest gestelde vragen tijdens de bijeenkomsten zijn op de website 1221.hilversum.nl/bruisendhart geplaatst en voorzien van een antwoord. Ook is er op verschillende manier voorzien in uitleg over de Omgevingsplanwijziging en hoe men eventueel een zienswijze kan indienen.
In mei 2025 worden het Beeldkwaliteitsplan en de Omgevingsplanwijziging ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Dit plan vormt dan vervolgens de planologische basis voor de verdere uitwerking van gebouwontwerpen en het inrichtingsplan openbare ruimte.

 

Cookie-instellingen