Samen voor verandering en verbeteringPraat, denk en werk mee aan de toekomst van de Geuzenbuurt, Electrobuurt en Kleine Driftbuurt. Samen postcodegebied 1221.

Van fabriek naar zorglocatie: Herontwikkeling Sigarenfabriek stap dichterbij

25-08-2022

De Sigarenfabriek: Een bekend monumentaal fabriekspand uit 1883 aan de Ampèrestraat. In 2020 nog in het nieuws vanwege een grote uitslaande brand, die een deel van het dak liet instorten en die het pand als onveilige, rommelige bedoening achterliet.

Binnenkort komt daar verandering in, want inmiddels heeft ontwikkelaar SVE Group een goedgekeurde vergunningsaanvraag in handen. Daarmee komt de herontwikkeling van het pand snel dichterbij. Wat betekent dat?

“We hebben een plan gemaakt voor een kleinschalige zorglocatie. Dat betekent dat we 70 zorgwoningen willen bouwen, waar mensen met een intensieve zorgvraag kunnen komen wonen”, vertelt Dirk Simons, directeur van SVE Group. “Het heeft even geduurd voordat het begin van de bouw in zicht was. We hebben een uitgebreid proces achter de rug met de gemeente, de monumentencommissie, en zorgaanbieders.”.  

“De uitdaging van dit project zit ‘m in het geven van een nieuwe functie aan een bestaand gebouw. We moeten goed afstemmen hoe het plan van eisen van de zorgaanbieder past in de deels bestaande ruimte. Zo moeten we bijvoorbeeld goed passen en meten welke afmetingen we voor een badkamer én liften kunnen hanteren met ruimte voor mindervaliden, maar ook wat een logische en overzichtelijke manier is om de woongroepen in te delen. En dan ook nog op zo’n manier dat het rendabel blijft voor alle partijen. Dat is best ingewikkeld, zeker met de recente prijsstijgingen. Maar, het is gelukt!”

Op de vraag wat omwonenden straks gaan merken van deze ontwikkeling legt dhr. Simons uit: “Helaas is er altijd íets van overlast, maar dat proberen we natuurlijk zoveel mogelijk te beperken. We maken bijvoorbeeld afspraken met de aannemer dat zij bouwverkeer zoveel mogelijk direct de bouwplaats op begeleiden. De buurt wordt nog geïnformeerd over de te verwachten overlast en wat zij kunnen doen als ze vragen hebben of zaken willen melden.”.

De startdatum van de werkzaamheden is nog niet bekend. Heeft u in de tussentijd vragen? Neem contact op met waarnemend projectleider Joey Verbeek via j.verbeek@hilversum.nl

Cookie-instellingen