Wethouder Voorink (projectwethouder 1221): “ Er is duidelijk behoefte aan een fijne, levendige, veilige en groene plek voor de buurt, blijkt uit de vele gesprekken die we hebben gevoerd met bewoners, ondernemers en andere gebruikers. Daarom heeft het college ook voorgesteld om het plein meer richting de wijk te verplaatsten, zodat dit het ook echt kan worden. Bovendien moet het gebied veiliger voor voetgangers en fietsers worden, die veelvuldig gebruik maken van het plein.”
Levendig plein
Op basis van wensen van inwoners, ondernemers, scholen en organisatie uit de wijk en samenwerkingspartners zoals de NS, Pro Rail en Dudok Wonen zijn enkele ontwerpvarianten gemaakt. Vandaag heeft het college hier een voorkeursvariant uit gekozen: ‘een groen en levendig plein voor de buurt’. Het plein wordt meer richting de wijk geplaatst en er zijn mogelijkheden om het groen door te trekken tot aan de fietsers- en voetgangerstunnel. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de buurt, die bewoners uit de directe omgeving en daarbuiten als ontmoetings- en speelplek kunnen gebruiken. Ook wordt veel meer groen toegevoegd. Iets wat op dit moment erg gemist wordt door bewoners en andere betrokkenen in de wijk. Er komt meer ruimte voor fietsers en voetgangers, en minder ruimte voor auto’s. Deze ontwikkeling past meer bij een toekomstbestendig stationsgebied. Daarnaast blijft de ruimte rondom het plein een belangrijke functie voor het stationsgebied en de reizigers, bijvoorbeeld voor de fietsenstalling.
Wonen, werken en ondernemen
In de voorkeursvariant zijn ook nieuwe woningen en werkruimten opgenomen. Het stationsgebied is een heel geschikte plek voor ondernemers en kantoren. Het ligt centraal in Hilversum en heeft een goede treinverbinding met grote steden. De oostzijde wordt gezien als een plek waar woningen gerealiseerd worden, net als aan de centrumzijde van het station. Deze variant biedt volop plek voor ondernemers, die op de begane grond van het pand een plek kunnen krijgen.
Buurtplein
Rob Overman, woont op de Larenseweg en heeft in een interview zijn wensen en die van de bewoners van Villa Pampedia ingebracht: “Het ontbreekt vooral aan voorzieningen, bewoners moeten nu onder de tunnel door om wat te beleven. Het Oosterspoorplein is een mooie plek om de levendigheid en diversiteit van de buurt te benadrukken: bijvoorbeeld een podium voor muzikanten, gezellige restaurants, ruimte voor evenementen of een biologische markt. Daarmee wordt het aantrekkelijker voor buurtbewoners en ondernemers, maar ook voor de andere inwoners uit Hilversum en omstreken.”
Eigen Hilversums gezicht
Het Oosterspoorplein, in de volksmond ook wel het Bruisend Hart van Hilversum-Oost genoemd, blijft als gebied ook een belangrijke toegangsfunctie voor het station behouden. De ontwikkeling van het Bruisend Hart staat niet op zichzelf. Deze ontwikkeling maakt deel uit van de plannen voor het stationsgebied en de wijk 1221. Het stationsgebied krijgt een complete metamorfose. Daarbij worden het Stationsplein en het Oosterspoorplein vernieuwd. In 2030 is dit een aantrekkelijk, bruisend, groen en veilige plek waar mensen zich welkom voelen en waar ze graag wonen, werken, verblijven en reizen. Deze entree tot de stad krijgt echt een eigen Hilversums gezicht, waar we trots op kunnen zijn.
Meer informatie
De voorkeursvariant wordt in juni dit jaar ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Na dit besluit kan de variant verder worden uitgewerkt in een toekomstbeeld. Ook daarover kunnen inwoners en ondernemers weer meedenken. Binnenkort verschijnt daarover meer informatie op deze website.
U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief.