Maquettes en graffiti tijdens geslaagde Dag van 1221

De Geuzenbuurt, Electrobuurt en Kleine Driftbuurt zijn volop in beweging. Wijkbewoners kwamen er afgelopen zaterdag alles over te weten tijdens de Dag van 1221 bij Vonk in de wijk. Deze feestelijke dag voor iedereen uit postcodegebied 1221 was een samenwerking van de gemeente en partners.

De ballonnenboog houdt zaterdag kranig stand tegen de voorjaarsstorm die over het Oosterspoorplein raast. Karin Walters ziet er bij de opening van Perron H een symbolische betekenis in. “Er waait een frisse wind door postcodegebied 1221”, zegt de wethouder terwijl ze met het doorknippen van het lint het informatiecentrum voor geopend verklaart. Hilversummers kunnen vanaf nu drie dagdelen per week terecht bij dit informatiepunt over hun wijk.

Dansjes van daken
Perron H is direct na de opening het decor van een workshop spoken word. Iets verderop maakt een groep geïnteresseerden onder leiding van Irmgard van Koningsbruggen van het Dudok Architectuur Centrum een wandeling door de wijk. Vol vuur vertelt Van Koningsbruggen over ‘dansjes van daken’, kleurenschema’s en markante hoekjes. “Geweldig”, noemt deelnemer Martin de rondleiding. “Het is leuk om meer te weten te komen over de wijk waar ik nog niet zo lang woon.”

Bij Vonk zelf is tijdens de Dag van 1221 van alles te doen. Projectontwikkelaars en Dudok Wonen staan klaar met plattegronden en maquettes van ontwikkellocaties als het Van Son-terrein en LW30 aan de Larenseweg. Hier krijgen bewoners meer informatie over de toekomstplannen voor hun wijk. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor de historie van 1221. Niet alleen tijdens een van de twee wandelingen, maar ook tijdens de lezing ‘Hilversum als tuinstad’. Daarnaast zijn er lezingen over het groen in de wijk en over WhatsApp buurtpreventie.”

Graffiti en kaarten schrijven
De achtjarige Celis laat de maquettes en lezingen links liggen. Hij gaat buiten helemaal op in de workshop graffiti art. “Het is best spannend, maar het bevalt me goed”, zegt Celis terwijl hij een sjabloon uitzoekt om zijn volgende kunstwerk op de muur te spuiten. Binnen is het inmiddels druk aan het postloket van pop Nel – van TheaterOpReis – waar kinderen een kaart kunnen schrijven. Intussen is er live muziek en genieten de bezoekers van hapjes en drankjes van Van die vegans.

Mevrouw Jekel – ook bekend als ‘Moedertje Electro’ is een van de wijkbewoners die zaterdag in Vonk is. Ze weet precies wat er qua ontwikkelingen in de wijk speelt en komt nu kijken hoe dat wordt overgebracht. “Voor mij is het allemaal geen nieuws, maar ik vind dat ze het heel goed en interactief brengen”, aldus Moedertje Electro.

Al even tevreden is wijkwethouder Karin Walters. “Wát een leuke dag is dit”, zegt ze enthousiast. “Ik heb gezellig gesproken met bewoners en met de ontwikkelaars die hier staan. Zij hebben echt hun best gedaan om heel concreet te laten zien hoe het er allemaal uit komt te zien. Wat mij betreft is de Dag van 1221 heel geslaagd.”

 

Cookie-instellingen