Samen voor verandering en verbeteringPraat, denk en werk mee aan de toekomst van de Geuzenbuurt, Electrobuurt en Kleine Driftbuurt. Samen postcodegebied 1221.

Bruisend Hart wordt…Groen Plein?

31-08-2021 1066 keer bekeken

U weet het vast nog wel: wij vroegen u om mee te denken over het Bruisend Hart – ook wel bekend als het Oosterspoorplein - van Hilversum. Want hoe wilde ú dat het er hier uit kwam te zien? We ontvingen 572 ingevulde enquêtes. Daar zijn we blij mee.

Want als het aan ons allemaal ligt, wordt het Bruisend Hart een groen plein! Maar de raad beslist.

Op basis van deze resultaten uit de tweede participatieronde voor het Bruisend Hart (Oosterspoorplein en omliggende straten) heeft het college vandaag besloten om te kiezen voor voorkeursvariant: Groen Plein. Wethouder Floris Voorink: “Onder de ondervraagden is een sterke voorkeur voor een parkachtig, veilig plein met plek voor ontmoeting. Met ruimte voor ontmoeting en een intieme sfeer op het plein. Dat betekent een forse vergroening van het gebied, waarbij overzicht en ogen op straat belangrijk zijn. Langs het spoor is ruimte voor wonen en de openbare ruimte wordt meer richting de wijk geplaatst. Ik ben erg blij met de opbrengt van deze participatieronde. Hierdoor hebben we een verbeterde variant kunnen ontwerpen, die nog beter aansluit bij de wensen voor het Bruisend Hart.”

Resultaten enquête
Verder bleek uit de enquête dat dat er behoefte is aan: speelplekken, een goede en prettige verbinding met het centrum, voorzieningen als een kinderdagverblijf, een bibliotheek, cafés en terrasjes en ook woningen en gebouwen in ‘Hilversumse’ stijl. Bekijk hier een samenvatting van de resultaten.

Wat wij graag willen
Een meerderheid van de ondervraagden wil ook graag een ‘knip’ van het autoverkeer op het plein, mits de verkeersimpact wordt onderzocht. Verder is een duidelijke behoefte aan het parkeren en stallen van auto’s en fietsen ónder de grond, of in een gebouw. Over een nieuwe (verhoogde) noord-zuidverbinding voor autoverkeer zijn de meningen verdeeld.

De raad beslist
Afgelopen april sprak het college haar voorkeur uit voor een plein dat meer in de wijk ligt. Uit de gesprekken in de eerste participatieronde was namelijk gebleken dat er behoefte is aan een fijne, levendige, veilige en groene plek voor de buurt. Echter gaf de commissie tijdens de vergadering van 12 mei aan dat ze alle drie de varianten en het voorstel van twee buurtbewoners willen voorleggen aan de wijk. Dat is afgelopen tijd gebeurd tijdens de tweede participatieronde. Op basis van deze resultaten is er één voorkeursvariant gekozen door het college, die daarna wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Met deze input kan de raad een gegronde keuze maken over de toekomst van het gebied. Dat gebeurt in de raadsvergadering van oktober. 

1221 volop in ontwikkeling
Het Oosterspoorplein, in de volksmond ook wel het Bruisend Hart van Hilversum-Oost genoemd, blijft als gebied ook een belangrijke toegangsfunctie voor het station behouden. De ontwikkeling van het Bruisend Hart staat niet op zichzelf. Deze ontwikkeling maakt deel uit van de plannen voor het stationsgebied en de wijk 1221.

De wijk 1221 is volop in ontwikkeling. Samen met verschillende partners is er voor deze wijk een gebiedsagenda opgesteld. In deze agenda staat de richting en de toekomst van de wijk beschreven. Er wordt nu hard gewerkt om deze in uitvoering te brengen. Het is de bedoeling om Bruisend Hart een levendige en welkome entree van 1221 te maken. Het stationsgebied krijgt een complete metamorfose. Daarbij worden het Stationsplein en het Oosterspoorplein vernieuwd. In 2030 is dit een aantrekkelijk, bruisend, groen en veilige plek waar mensen zich welkom voelen en waar ze graag wonen, werken, verblijven en reizen. Deze entree tot de stad krijgt een eigen Hilversums gezicht waar we trots op kunnen zijn. 

Cookie-instellingen