Samen voor verandering en verbeteringPraat, denk en werk mee aan de toekomst van de Geuzenbuurt, Electrobuurt en Kleine Driftbuurt. Samen postcodegebied 1221.

Natuurlijke speeltuin ‘De Blije Bij’ in Hilversum-Oost voorbeeld van succesvol bewonersinitiatief

02-11-2021 397 keer bekeken

Afgelopen zaterdag werd de eerste natuurlijke speeltuin aan de Leeghwaterstraat in Hilversum-Oost officieel geopend door wethouder Arno Scheepers (Openbare Ruimte en Buurten), samen met loco-kinderburgemeester Gijs Hogenbirk van de Hilversumse Kinderraad.

Initiatiefneemster en buurtbewoonster Marileen Fabels ontving een bos bloemen voor het bedenken van de winnende naam van de speeltuin ‘De Blije Bij’ en haar grote betrokkenheid bij het project.

Het bewonersinitiatief onder leiding van Fabels - om een meer natuurlijke speeltuin te creëren op de plek waar eerder een sterk versteende speelplek stond - startte precies vijf jaar geleden in oktober 2016. Nadat de omwonenden destijds een ontwerp hadden gemaakt, bleek de bodem verontreinigd te zijn waardoor sanering noodzakelijk was.

Co-productie en buurtdeal
De speeltuin is ontworpen door de buurt en de realisatie is een co-productie tussen gemeente en buurtbewoners. Zij maakten zelf een aantal onderdelen, zoals de  kruidenbak, een tegelbank, het biebkastje en een bijenhotel. Voor het onderhoud is een ‘Buurtdeal’ getekend. Dit houdt in dat buurbewoners deels zelf de aanleg- en beheerklussen uitvoeren en dat ze daarbij worden ondersteund door de gemeente. Eén van de doelen hiervan is het versterken van betrokkenheid van de buurt en dat is in alle opzichten gelukt.

Wethouder Scheepers: “In deze mooie natuurlijke speeltuin met houten speeltoestellen en houtsnippers als bodembedekking kunnen kinderen de natuur ervaren. Meer groen en minder verharding voorkomen hittestress en wateroverlast, vooral in dit deel van Hilversum dat erg versteend is. De manier waarop de speeltuin tot stand is gekomen in samenwerking met de buurt is een voorbeeld van succesvol buurtenbeleid waarbij de buurt zelf initiatieven neemt en medeverantwoordelijk is. Het project is wat mij betreft een prachtig voorbeeld voor te ontwikkelen speeltuinen in de toekomst.”

Loco-kinderburgemeester Gijs vertelde over de motivatie van de kinderraad voor de keuze van de winnende naam ‘De Blije Bij’. De kinderraad vond het een naam die leuk klinkt en precies het gevoel oproept dat je krijgt als je daar speelt. Bovendien is er ook een insectenhotel. Tot slot bedankte hij Marileen Fabels met een bos bloemen.

Fabels: “De speeltuin was eerst een treurig grijs pleintje met een standaard ‘wipkip’, glijbaan en draaistang, zonder uitdaging. Je ziet nu dat er echt leuk gespeeld wordt. Het ziet er mooier en groener uit en dempt ook de geluiden beter van de parkeerplaats en gesprekken die gevoerd worden. Het is al met al sterk verbeterd en ouders en kinderen uit de buurt zijn er blij mee. Kortom, we zijn Blije Bijen.”

Bij de uitvoering Gebiedsagenda 1221 wordt op dit moment een vergelijkbare aanpak gehanteerd. Fabels: “Inmiddels is de speeltuin de beroemde steen in de vijver geworden en uitgegroeid tot VONK waar we informeren en inspireren rond duurzaamheid. Het vergroenen van de wijk 1221 is een speerpunt. Vanuit deze gedachte is ook De Groene Loper ontstaan. Een buurtinitiatief om letterlijk een groene loper door onze grijze wijk te creëren. Inmiddels zijn er vergevorderde plannen om nog zes speelpleintjes te vergroenen en van daaruit openbaar groen te creëren voor buurtbewoners.”

Cookie-instellingen