Submenu

Voorbereiding

Waar de Veenhof en Pelikaanstraat samenkomen, ligt een rechthoekige speeltuin. Het is ruim opgezet en volledig omheind. Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen op de wipwap, de schommel, een loopbrug, klimtoestel en wipkip. Opvallend aan dit plein is het gebrek aan schaduw. In combinatie met betontegels en wat rubberen tegels rondom de speeltoestellen is het hier in de zomer heet. Tijd om te koelen met meer ruimte voor groen.

Uw mening telt; het resultaat

Het plein aan de Pelikaanstraat staat op de planning om opgeknapt en vergroend te worden. Omdat u en uw (klein)kinderen degenen zijn die hier gebruik van gaan maken, wilden wij graag weten wat u graag terugziet. Daarvoor waren er twee mogelijkheden om uw mening te laten horen:  

  • Via de website:
  • Via het bouwteam: Drie keer kwam het bouwteam bijeen. Het bouwteam bestond uit de projectleider, de ontwerper, een aantal leden van de groene loper en een aantal omwonenden die zich hiervoor aanmeldden. Vragen hierover of over de stand van zaken? Neem contact op met projectleider Joop Pol via j.pol@hilversum.nl

Afstemming kost tijd

Het vergroenen van het plein aan de Pelikaanstraat is een ingewikkelder traject dan het vergroenen van andere pleinen in het gebied. Dit komt doordat het geen gemeentegrond is, maar grond van verschillende partijen. Dat betekent dat er veel overlegd moet worden met verschillende contactpersonen en zij het ook met elkaar eens moeten worden. Het deels met elkaar eens zijn is geen optie. Dat kost tijd. "Ik hoop aan het einde van het jaar aan te kunnen besteden", klinkt het hoopvol vanuit projectleider Joop Pol. We houden u graag op de hoogte.

Plein Pelikaanstraat volledig overzicht - oude situatie
Huidige situatie

(Samen)Werken aan een groene omgeving

In het project ‘de Groene Loper’ werken de gemeente, bewoners en ontwikkelende partijen samen om de wijk te voorzien in de behoefte aan meer groen. De eerste stap is het vergroenen van de pleinen. Daarna komt er op de ontwikkellocaties na herontwikkeling ook meer groen, in de vorm van bijvoorbeeld stadsparken en groene wandelpaden. Zo worden de Geuzenbuurt, de Electrobuurt en Kleine Driftbuurt steeds groener en komen er meer groene (wandel)verbindingen tussen de wijken. Er ontstaat als het ware een groene loper door het gebied. 

Het ontwikkelen van een groene loper is een grote uitdaging en slaagt alleen als ontwikkelde partijen, bewoners en gemeente nauw samenwerken en alle partijen bijdragen. Samen werken we plannen voor ontwikkellocaties verder uit. Ook leden van de werkgroep ‘Groene Loper’ sluiten regelmatig aan bij sessies. De werkgroep ‘Groene Loper’ bestaat uit betrokken bewoners uit de wijk die de wijk graag willen vergroenen. Voor het vergroenen van pleinen werken we met bouwteams. Deze bestaat uit een aantal leden van de Groene Loper, de ontwerper, de projectleider en een aantal omwonenden van het plein. Daarnaast betrekken we graag alle bewoners bij het vergroenen van pleinen en vragen we u regelmatig om uw mening.

In het voorjaar van 2023 is het bouwteam bij elkaar gekomen om de schetsen van de herinrichting Pelikaanstraat te bespreken. Naast het vervangen van de verharding, de speeltuin en het vergroenen is ook het afkoppelen van regenwater aan de orde gekomen. Aanvullend zijn er ook diverse persoonlijke gesprekken gevoerd met bewoners van de Pelikaanstraat en de Veenshof. Alle opmerkingen en aandachtspunten worden meengenomen in een nieuw schetsvoorstel en dit zal worden besproken met de bouwteams en bewoners. Zodra we hier meer informatie over hebben zal dit z.s.m. worden gedeeld. De contactpersoon voor dit project is Joop Pol (j.pol@hilversum.nl).

Waarom vergroenen we?

Postcodegebied 1221 is een wijk met relatief weinig groen. De gemeente Hilversum werkt hard om de wijk te vergroenen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer groen ervoor zorgt dat we ons prettig voelen op een warme zomerdag, omdat het stadshitte te lijf gaat. Meer groen zorgt ervoor dat hevige regenval de grond in kan zakken, waardoor er minder last is van wateroverlast. Verder blijkt uit onderzoek dat mensen die in een groene woonomgeving leven, zich vaker gezonder voelen en minder vaak ziek zijn. Ook stimuleert groen ontmoetingen tussen mensen. En voor kinderen is een groene woonomgeving ook fijn; het zorgt voor een gevarieerder spel. Kinderen die in groene wijken wonen en daardoor meer buitenspelen, hebben bijvoorbeeld 15% minder last van overgewicht. Kortom, meer groen in uw wijk heeft vele voordelen.

Meer informatie

 


Updates

Cookie-instellingen