Samen voor verandering en verbeteringPraat, denk en werk mee aan de toekomst van de Geuzenbuurt, Electrobuurt en Kleine Driftbuurt. Samen postcodegebied 1221.

Meest gestelde vragen

U kon vanaf 15 juli tot 15 september reageren op het ontwerp beeldkwaliteitsplan. De reacties zijn verwerkt in een reactienota en hebben geleid tot wijzigingen in het beeldkwaliteitsplan.

Elk deel van Nederland heeft een bestemmingsplan. Soms vult de gemeente dit aan met een beeldkwaliteitsplan. Dat doen we voor 1221, omdat er op veel locaties plannen worden gemaakt.

Het beeldkwaliteitsplan is na het besluit door de raad het hulpmiddel om de architect en de landschapsarchitect mee te geven hoe de openbare ruimte en de gebouwen eruit moeten gaan zien.

Na vaststelling door de gemeenteraad is het beeldkwaliteitsplan onderdeel van het welstandsbeleid van de gemeente. Het document wordt dan door de Supervisor Spoorzone (Wim Voogt) en de Commissie Welstand en Monumenten gebruikt om de plannen van ontwikkelende partijen te toetsen. Onderdelen van dit beeldkwaliteitsplan worden ook verwerkt in het bestemmingsplan.

In het beeldkwaliteitsplan gaan we in op vraagstukken die we in de gebiedsagenda hebben benoemd, maar waar we toen nog niet met elkaar uit kwamen. Deze vraagstukken komen in de gesprekken vaak terug: de kwaliteit die de openbare ruimte moet krijgen, de dichtheid (aantal woningen), de hoogte van de nieuwe gebouwen. En dat in relatie tot de financiële haalbaarheid van de plannen. Deze vraagstukken kunnen we niet altijd samen tot een oplossing brengen. Hier is besluitvorming van de gemeenteraad nodig.

Een beeldkwaliteitsplan is een document waarin eisen en aanbevelingen staan over hoe nieuwe gebouwen en nieuwe openbare ruimte eruit moet gaan zien.

Het beeldkwaliteitsplan gaat over de hele wijk 1221, maar vooral over 7 specifieke ontwikkellocaties: Venetapark aan de Oosterengweg, Hunkemöller aan de Liebergerweg, Lijsterweg/Zuiderweg, Van Son aan de Kleine Drift, de Sigarenfabriek aan de Ampèrestraat, de Wybertjesfabriek aan de Larenseweg en het bedrijventerrein aan de Korte Noorderweg. Voor deze locaties zijn bouwplannen in de maak

Dat komt doordat aan het beeldkwaliteitsplan ook gebiedspaspoorten zijn toegevoegd.

Een gebiedspaspoort beschrijft per ontwikkellocatie wat er vroeger was, wat er nu is en waar we naartoe willen met de bouwplannen. De gebiedspaspoorten in dit ontwerp beeldkwaliteitsplan zijn niet definitief. Deze gebiedspaspoorten worden net als het ontwerp beeldkwaliteitsplan op basis van de reacties aangepast en aangevuld.

Cookie-instellingen